2025 Pengarang: John Day | [email protected]. Terakhir diubah: 2025-01-13 06:57
Bij de opleiding Elektromechanica Automatisering aan HOGENT (3e sarjana), hebben we vanuit het vak Syntheseproject de opdracht gekregen om een line follower robot te maken.
Hier kan je het hele bouwproces lezen met uitleg over hoe je zelf aan de slag kan!
Het gaat hier vooral over het realiseren van een plan B (aan de hand van break out boards). Hierna kan je ook de realistie van een zelf getekende pcb bekijken. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van smd componenten.
Er is ook een site beschikbaar waar u nog informatie kan vinden, indien niet alles duidelijk zou zijn in deze instructionble:
Kata pertama di rencana B gebouwd omdat deze eenvoudiger adalah om te bouwen. Selalu ada kesalahan loopt kan je voor je plan A eventueel nog kiezen voor andere componenten. De line follower moet ook voldoen aan enkele specificaties vanuit HoGent, deze kan u hier vinden in het document "specificaties".
Perlengkapan:
RENCANA B
Na het vergelijken van verschillende mogelijke opties is er een keuze gemaakt voor de componenten die gebruikt zullen worden bij plan B: (komponen) - Motoren: Polulu 1:30
- Baterai: LiPo 7, 4V (2s)
- H-brug: DRV8833 Adafruit
- sensor: QTR-8A Polulu
- Komunikasi Draadloze: modul HC-05
- Mikrokontroler: Arduino Leonardo
Langkah 1: Rencana B
Untuk menguji apa yang telah dilakukan untuk menyelesaikan masalah, apakah rencana tersebut telah dibuat. Dalam fase de eerste adalah er enkel gebruik gemaakt van een P regelaar. Dalam posting blog een andere wordt er hier nog verder op ingegeaan, u kan dan zien hoe het programma opgebouwd is.
Papan break out plan B terbaik, lihat sensor QRT 8A van Polulu, lihat DRV8833 van Adafruit, lihat modul HC05. Er zijn natuurlijk ook 2 wielen aanwezig met de rasio 30:1. Het geheel wordt zoals al eerder vertelt geprogrammeerd aan de hand van een Arduino Leonardo. Hieronder ziet u een foto van hoe plan B er uiteindelijk uit ziet.
Zoals u kan zien is er nog een deel gebruikt van een breadbord. Dit is om de h-brug goed te kunnen bevestigen, zonder dat deze heen en weer zou kunnen slingeren. Model HC-05 adalah yang terbaik. Deze kan je zo lebih baik wegsteken waardoor je een overzichtelijker eindresultaat verkrijgt.
Zoals u in de video kan zien gaat de robot nog niet super vlot. Dit kan liggen aan het feit dat er enkel gebruik wordt gemaakt van een P-regelaar. Het kan ook eventueel liggen aan feit dat er wordt gewerkt met wielen die een ratio 30:1 hebben. Hierdoor hebben de wielen een kleiner koppel bij een lage snelheid.
eerste ronden rencana B
Na het bekijken van de code kon er besloten worden dan er een fout was. Di langkah 2 wordt de code secara detail uitegelegd. Deze kan u daar ook downloaden. Hier gaan we in een latere stap dieper op ingaan.
Langkah 2: De Kode
De code kan u op mijn situs gevinden melalui tautan deze: Programma
De code kan u ook downloaden op deze site.
Zoals al eerder besproken adalah er een fout in de code. Deze wordt verduidelijkt op het einde van de blogpost die u hier kan vinden aan de hand van bovenstaande link. Als de fout opgelost was, dan reed de robot al veel vlotter dan voorheen. Dit kan u hier zien:
Plan B op twee parcour
Langkah 3: Rencanakan A
Om de volledige stappen te vinden hoe er tot een plan A gekomen wordt, kan u kijken op de volgende site.
Langkah 4: Kesimpulan
Kami setuju untuk menyelesaikan komentar dat er duidelijk nog ruimte is voor verbetering van de snelheid van Plan B met een I en een D regeling. Er is dus zeker nog verbetering mogelijk voor plan A. De kans dat de pcb sneller zou zijn dan plan B adalah veel groter. Dia jammer dat dit mislukt adalah pintu een kapotte voltregulator.
Ik heb doorheen het project zelf wel veel bijgeleerd. Hoe je een pcb maakt en ontwerpt. Hoe je P I en D reglaar gebruikt om een fout te regelen. Dit zijn een aantal zaken die ik heb geleerd. Het solderen van een smd componenten was ook nieuw voor mij. Tijdens het programmeren heb ik natuurlijk ook veel geleerd, over hoe je beter kan programmeren di Arduino.